péntek, május 24, 2013

Üvegtéglák

Amikor kb. 4 éve átgondoltuk a házat, a garázsba üvegtéglákat terveztettünk. A szomszéd felé (mivel telekhatártól csak 50 cm-re állunk) szinte kötelező volt, ha fényt szeretnénk beengedni a garázsba és a tárolóba, a másik oldalon pusztán design és világosság okán terveztünk.





Azóta persze kiderült, hogy az üvegtégla nem igazán jó hőszigetelő (U=2,7 W/m2*K) és igencsak rontaná a falak+hőszigetelés hatékonyságát.
Meggondolandó viszont, hogy ezek a nyílások a garázsban vannak, amit amúgy is külön szigetelünk a lakótértől és ott csak temperáló fűtés lesz, vagyis messze nem lesz olyan meleg, mint a lakás más részén.

Ekkor leltem rá a hőszigetelt üvegtéglára, ami nem tökéletes, de tud U=1,5 W/m2*K-t. Ja, az ára kb. 4,5-szerese a normál üvegtégláénak.
Ezt ki lehet küszöbölni úgy, hogy duplán rakják a hőszigeteletlent, egyet a külső falsíkra, egyet a belsőre, közte a légréteg. Ez is ott van kb. 1,4 W/m2*K körül, viszont fennáll a veszélye a két réteg közötti vízlecsapódásnak. (Már ha olyan hőmérsékletkülönbség van a külső-belső tér között.)

Ma mindenesetre beszereztem (szerintem extra) jó áron sima, fehér tiszta üvegtéglát a garázs hátsó nyílásaira. (460 Ft darabonként) A oldalsó nyílásokra Parallel mintás téglát szeretnék, mert a bejárati ajtó és a bevilágító üvege is ilyen csíkos, de víztiszta üvegből lesz.


Közben mutatom a felfalazott tároló helyiséget is és egyet azokból a sarkokból, amiknek befalazására ennyit kellett várnunk:



1 megjegyzés:

Unknown írta...

A megoldás:THERMO BLOCK Plus 19,8 x 19,8 x 13,5 cm Ug-wert: 0,8 Art.-No.: 3090200710 ,Fuchs glass block,igaz már 2019 van