kedd, június 11, 2013

Tapasztalatok

Sokféle helyzetben éltünk már eddig és most próbálok előnyt kovácsolni ezekből. :)
Ismerem a 14 ágyas kollégiumi szobák előnyét és hátrányát, a 8 óra után csak hideg víz van a zuhanyzóban "élményét" 14 éves koromtól. Ehhez jött az egyetemi kollégium, majd albérlet, végül a közös élet kezdetén a szintén másik albérlet. Kiküldetésben voltunk 2x4 hónapot Pilsenben majd következő évben Madridban. Közben 12 évig a saját (vágyott) lakásunkban. Most megint egy másfajta albérlet van.

Életképek a pilseni lakásból:


Mivel Vili ordított a zuhany alatt, kénytelenek voltunk beruházni egy műanyag lavórra. (Még mindig megvan. ;))


Összeszedtem melyik lakásban mit szerettem és mit szeretnék elkerülni, ha lehet. Ha meg nem lehet, hát csak kis kompromisszumot kötni érte.

  • Meleg vízben szeretek mosdani reggel, Lelle is. Szeretnénk, ha a csapból rögtön jönne a meleg víz, nem csak x liter elpazarlása után.
  • Sokáig azt hittem, a kétmedencés mosogató helypazarlás, pedig ilyen volt az előző lakásunkban is. Na, most 1 medencés van, örülhetnék, de egyáltalán nem vált be. Még akkor sem, ha az új házban mosogatógép is lesz. (Mert az az elsők között lesz.) Szóval valamilyen 1,5 medencés lenne az ideális.
  • Mosógép a konyhába: soha! Most ott van, semmit sem hallunk tőle, amikor centrifugál, pedig egy LG (komoly) gép. Madridban az erkélyen volt a mosógép, nyilván itt eszünkbe sem jut kitenni. Pilsenben az egész 6 emeletes háznak egy mosókonyhája volt az alagsorban, oda kellett menni mosni, mosógép nem volt a lakásban. Ez mondjuk ismerős volt egyetemista korunkból. ;) Maga a mosókonyha, mint funkciós helyiség már akkor is tetszett, vagyis legyen mosókonyha!
  • Zuhany vs. kád. Mindkettő. :) Pilsenben csak a zuhanyozó volt, most is csak az van, de én megőrülök egy-egy kis hétvégi forró fürdőért. :D Az előző lakásunkban csak kád volt, abban meg nem szerettem zuhanyozni. Itt kell egy kis kompromisszum, hogy mindkettő beférjen a fürdőbe.
  • Ráadásul én olvasni is szeretek a kádban, tehát jó, ha nem valamelyik végén van a lefolyó, hanem inkább középen. (Ezzel egyébként klasszul be is szűkítettük a lehetőségeinket: aszimmetrikus kád, középen levő lefolyóval. :S)
  • Bidé. Madridban már 2003-ban volt egy tök általános belvárosi társasházban, amiben bérelhető garzonok voltak. Az egész lakás kb. 30 nm volt, de a fürdőszobában kád és wc mellett bidé. Mi is szeretnénk. (Madridban egyébként az egész fürdő szaniterei bordó színűek voltak.)
  • Lépcső (két szint) a házban nem! Eddig sem gondoltuk, hogy kellene, de a mostani albérlet csak ráerősít erre. "Anya! Gyere nézd meg mit építettem!" Mégsem hozhatja le az egész Lego-kollekciót, tehát caplatok én. Mivel a munkahelyen is megjárok 4 emeletet 45 percenként, igazán nem hiányzik.
  • Spájz/belső kamra nekünk létszükséglet. A régi lakásban volt egy lakáson belüli és egy lakás melletti külső, nem fűtött. Nagyon szerettük, még ha nem is volt túl nagy. Itt nincs és minden a konyhaszekrényekben van, vagyis épp az edények nem férnek be a szekrényekbe. :S
  • Márványmintás munkalapot sem szeretnék. Igazán nem vagyok megszállott tisztaságmániás, de zavar, hogy nem látom, le van-e takarítva. Még ha az agyam tudja is, hogy igen.
Tegnap este megbeszéltük a víz-gázszerelőkkel egy csomó mindent, de nagyon nyomaszt, hogy az aljzatbeton előtt döntenünk kellene arról, hogy pl. milyen kialakítású lesz a még messze csak tervben levő szárítógépünk (?), milyen kádat is akarunk (méretre, márkára pontosan tudni illene már), hasonlóan pl. a zuhanyzónak, a tus része, a kádtöltőcsap milyen csapteleppel lesz szerelve. :O
Éjjel egyig beszélgettünk ezekről.

1 megjegyzés:

mamaanya írta...

Milyen kádtöltőcsapot választottatok? Kádba szereltet, vagy falit? Így utólag ( mármint a beszélgetésünk után elgondolkodva) a kádba szereltet megpróbálnám.