vasárnap, szeptember 29, 2013

Szigetelés részletei

Szigetelés/gázszerelés közben sok apróság adódott, ami mégis sok ügyintézést, időt igényelt.

Az első, hogy a kültéri lámpatesteket, konnektorokat hogyan erősítsék fel a hőszigetelt falra. Egyik megoldás, ami költségkímélőbb, hogy műanyag dűbellel egyszerűen rögzítik, állítólag tartós és elbírja a fém (=festett alumínium) kültéri lámpák súlyát, de volt fórum, ahol tapasztalatból nem lelkesedtek a megoldásért. A külső kapcsolók és konnektorok süllyesztett dobozát pedig egyszerűen kivésik a hőszigetelésből.
A másik, pénzben drágább, de talán szilárdságban jobb, hogy úgynevezett MDZ és KEZ dobozokat fúrnak fel még a téglafalra és aztán ezt körbeszigetelik. Maga a vezeték pedig egy hőszigetelt hengeren jön ki a falsíkra, a lámpa pedig egy lyukacsos műanyag lemezre lesz erősítve.

Anyagiak ide vagy oda, a másodikat preferáltam. Persze körbenézve a neten, legalább 3 helyen érdeklődve, forgalmazók után kutatva. A Villanyszerelőnk azt mondta, szerinte húzós ezeknek az ára, mondtam, hogy nézzen utána, én is utána nézek. Mire utána nézett és mondta, hogy tényleg nem is vészes, meg is vették már, akkorra én is lealkudtam a neten az egyik helyi kereskedőnél, akik ráadásul másnapra vállalták is a szállítást. Így tehát dupla adag KEZ és MDZ lett, de majd eladom valamelyik netes oldalon a felesleget. Itt még nincs a közepébe húzva a vezeték:





A másik részlet, hogy a grafitos hőszigetelés és az XPS lábazati szigetelés közé nem akartunk fém indítósínt a hővezetése miatt. Ekkor, mivel a fal kijjebb van, mint a lábazat, a hálós élvédő vízorros kell, hogy legyen, hogy a víz lecseppenjen róla. Természetesen ebből is van kétféle gyártmány, egy "kiállóbb", jobban látható és egy észrevehetetlenebb. :) A másodikra fájt a fogam, a helyi tüzépek közül egyetlen tartotta ezt a második típusút.


Így néz ki bevakolva:


A harmadik volt a legkacifántosabb. Kétszeresen átszellőztetett a padlás, mivel nem lesz lakott (nem is tervezzük), a szarufák között nem szigetelünk. Egy szellőző rés lesz a tetőfólia és a cserepek között, ezért kellenek a szellőző-cserepek és a gerincszellőzés és egy rés az ereszlambéria alatt. A hőszigetelést, amit első körben feltoltak a lambériáig, le is szedette a Műszaki Ellenőr, hogy ott lesz kb. 2 cm-es rés. Akkor keressünk szellőzőprofilt! A legtöbb helyen azt sem tudták, hogy van olyan, vagy a tekercses változatát akarták ránk beszélni, de mi ragaszkodtuk a merevebb tartású "léchez". Megint jött a net és sikerült több telefonálás után megrendelni és az egyik kis tüzépre le is szállították. Ilyen (jobbra a barna lett):


Következő lépés a "Hogyan rakjuk fel?".
A hőszigetelősök azt mondták, azt nem könnyű meghajlítani. Na, ez a szöveg vörös posztó a szememben, hogy valamit nem lehet, mielőtt megpróbáltuk volna... Demonstráltam, hogy vágni is lehet egy fémfűrésszel, sőt hajlítani sem ördöngösség. Bevállaltam, hogy meghajtom helyettük a 2,4 m-es szálakat, ha nekik gondot okoz.


Végül megkönyörültem rajtuk. Fordítva lett feltéve, nem kellett hajlítgatni, de erős esküvel ígérték nekem, hogy nem lesz rés és pontosan illeszkedni fog. :) valahogy így:




Nincsenek megjegyzések: