szerda, december 18, 2013

Utoljára az ajtókról

Már majdnem alaposan körbejártuk a témát.

Volt szó az alapanyagról, a stílusról, volt szó a színről.

Arról még nem, hogy igazából már az aljzatbetonozás idején tudnunk kell(ett volna), hogy az egyes ajtók merre fognak nyílni és hogy a dilatációs csíkok hová kerüljenek az ajtók alá. Természetesen nem tudtuk, illetve (így utólag) ha tudtuk volna sem lettek volna hajlandók a kőművesek a dilatációt az ajtónyílás belső vonalától 1 cm-rel beljebb tenni. (Ez már túl bonyolult kérés.)
Maradt tehát akkor a kézenfekvő lehetőség, hogy mindegy merre nyílnak majd az ajtók, tegyék a dilatációt az ajtónyílás külső vonalára:


Burkoláskor természetesen a burkoló is megkérdezte, hol lesznek majd a burkolatváltások az ajtónyílásokban, meddig hozza ki az egyes helyiségek burkolatait.
Ekkor szerencsénk volt: épp a helyszínen tartózkodtak az ajtót készítő cég emberei és így szemtől-szembe megbeszélték, hogy az ajtónyílás külső vonalától 13 cm-re kell a két burkolat találkozását tervezni, hogy aztán az ajtólap eltakarja a burkolatváltást.
Oké, de emiatt a "kőműves-dilatáció" kb. 10 cm-rel arrébb fog esni, mint a "burkoló-dilatáció". Épp egy küszöbnyi távolság. Ezt a burkoló úgy hidalta át, hogy a küszöbre eső járólapot színben illő szilikonnal fugázta és flexibilis ragasztóba tette. Mivel nem nagy felület ami itt mozoghat, remélem, nem lesz gond a dilatációk eltérő helyzetéből!


Ugyanez beépített ajtóval:


Egyik oldalról sem látszik a burkolatváltás.
Az ajtókészítők másik kérdése az volt, hogy hogyan szeretném a 30 cm-es főfalra betenni az ajtót. (Lásd két képpel feljebb.) Ők javasolták a fal teljes szélességében történő mélybéléses tokozást:


Nekem nem tetszett, nem csak azért, mert nem kastélyt építettünk ;) hanem azért, mert a folyosó két oldalán eltérő a falvastagság. Egyik oldalon végig fut a 30 cm-es főfal, míg a másikon csak a 10-es válaszfal. Nem vagyok egy szimmetria-mániás, de azért mégis... Akkor jött a "Hogyan fog kinézni a 30 cm-es falon a keskeny ajtótok?" Hát így:





A szüleimnél 40 éve jól bírja, nem csapkodtuk a falnak az ajtót sem kis korunkban, sem kamaszkorunkban (:P Vagy ha igen, hát kibírta...). Ha a miénk is bírja legalább addig... ;)
Ráadásul a 4 db erre az oldalra eső ajtó közül 3 olyan, hogy az ajtónyílás egyik oldala már rögtön fal is, mint anyáék utolsó képén. Semmilyen ajtótok elhelyezése nem egyszerű, de szerintem nagyszerűen megoldották a feladatot és így tetszik jobban. :)

Nincsenek megjegyzések: