csütörtök, június 19, 2014

Házszám igénylése

A jogerős használatbavételi engedély megérkeztével úgy gondoltuk két héttel ezelőtt, hogy ideje bejelentkezni a felépült házba állandó lakcímre. El is mentünk az okmányirodába, ahol csak helyben lehetett sorszámot kapni, kértünk legott 5 sorszámot, ötünknek.

(Házszám táblánk már van,
Lelle készítette a tűzzománc-táborban tegnapelőtt.)


Amikor sorra kerültünk, kitöltöttünk 5 lakcímbejelentőt. Amint ezt kitöltöttük, akkor szembesítettek azzal, hogy ha a tartózkodási helyünket is meg akarjuk változtatni egyúttal, akkor az újabb 5 papír kitöltését jelenti. Ja, hogy egyszerűsödött is valami a nagy bürokráciában? Hiába lenne mondjuk két x-elés a papíron, neeeem, újabb 5 papír... Így takarékoskodnak idővel, papírral, adminisztrációval...


Ekkor feladtam: a tartózkodási hely majd 5 év után lejár, kivárjuk, amíg magától megszűnik, intézzük most az állandót!
Itt jött a következő gubanc: ez a 32-es lakcím még nem is létezik! Kérdésünkre, hogy hogyhogy nem létezik, mikor már az összes szolgáltató erre a címre küldi a számláit, maga a Műszaki Osztály (itt 6 emelettel feljebb) erre a lakcímre küldte a határozatait (és nem a helyrajzi számra), miért nem létezik még a 32?
Kiderült, hogy ezt ismételten kérvényezni kell, nem automatikus: a jogerős használatbavételi engedéllyel kell felmennünk a 7. emeletre és benyújtani az igényünket. Ha meglesz a házszám, meglesz az állandó is. De ez kb. 2 hét átfutás... Értitek: hogy kimondják, hogy igen, ez a ház a 32 lesz. Két hét.

Mit tehettünk volna, felmentünk a hetedikre, különös szerencse, hogy éppen ügyfélfogadás volt aznap délelőtt és bementünk az irodába, előadtuk a kérésünket. Foghegyről odavetett válaszokból megtudtuk, hogy az Illető Kolléganője intézi ezeket az ügyeket, aki éppen nem tartózkodott az irodában, de adjuk oda a jogerős használatbavételi engedély másolatát és akkor majd két hét múlva... Ekkor mondtuk hogy nem kaptunk papír alapú jogerős használatbavételit, amit a Hölgy nem hitt el. Hogy szoktak küldeni, meg kellett kapnunk. Mondtuk, hogy már eredeti határozatot sem kaptunk volna papír alapon, ha nem fele-fele arányban lennénk tulajdonosok, (férjem csak emailben kapta a felelős műszaki vezetőn keresztül, nekem küldték papír alapon), de ezt is hitetlenkedve fogadta. Elővettük az egyetlen határozatot, ami a kezünkben volt és megmutattuk az alján: "Kapják: X.Y.,... Jogerőssé válás után elektronikus úton kapja: (felelős műszaki vezető), rajta keresztül (férjem)." Erre elhitte és megfelelt az egyetlen bemutatott, (még nem jogerős) határozat is.

Hétfőn kaptunk egy telefont, miszerint létezünk már a 32-es szám alatt, tehát jövő héten kitöltjük az újabb 5 papírt (mert az ügyintéző azt mondta, hogy jó lesz az a múltkori dátumú is, tehát mégis kitöltöm a tartózkodási hely miatt is az 5-öt), viszem a gyerekek születési anyakönyvi kivonatának másolatát is (a múltkor azt sem vittem) és talán be fogunk tudni jelentkezni.

A sorrend tehát azoknak, akik nem generál kivitelezővel építkeznek:
--jogerős határozat megérkezése
--házszám igénylése
--bejelentkezés

Update: a gyerekek születési anyakönyvi kivonata nem kellett, kértünk 10 sorszámot (5-öt a lakcím változtatásra, 5-öt a tartózkodási hely megszüntetésére) és már helyben kinyomtatva meg is kaptuk a friss, ropogós lakcímkártyákat.

Nincsenek megjegyzések: