kedd, január 20, 2015

Tolóajtó

Régóta tartozom ezzel a bejegyzéssel, de a karácsonyi, majd a félév előtti hajrá erősen hátráltatott a megírásában. Ma megvolt a félévi értekezlet, jöhetnek az elmaradások...

A tolóajtó története úgy kezdődött, hogy részben szeparált konyhát szerettem volna. Nem is az illatok, inkább a látvány miatt. Aztán a tervezéskor kiderült, hogy az étkezési helyiségek és a wc, illetve az étkezési helyiségek és a garázs között két ajtónak kell lennie. (Nekünk még így volt a szabályzat.) Aztán mivel az egyik ilyen belső ajtót semmiképpen sem szerettük volna megépíteni, így a tolóajtó, mint lehetőség kapóra jött. Inkább tolóajtó, mint nyíló, hogy ne vegyen el a térből. Van helyünk, tehát legyen falba futó tolóajtó. Mindezt természetesen a belső falak felhúzása előtt kellett átgondolnunk!!!
Az inspirációk száma magas:




Beépítési megoldások is vannak, főleg előre gyártott fémvázas rendszerek. Esetleg fából is meg lehet építeni a keretet házilag. (Mi egy harmadik megoldást választottunk.)



Ekkor jött a következő döccenő: nekünk túl nagy az ajtónyílás, amit át akarunk hidalni tolóajtókkal, ráadásul az egyik oldalon már a ház külső fala van, tehát minden ajtónak egy oldalra kell befutnia a falba. Ekkor felmerült a teleszkópos megoldás. Ebből viszont nincs olyan gyári, ami egy ekkora távolságot áthidalna.


Mutatom az alaprajzot:


A 4,8-as távolság az, amit kihagytak nyílásnak. A bal oldali faltól 4,8 m-re van az első betonoszlop. A nyílás belső oldalán, ahol a hűtő van, felfalazták téglával rendesen, így a nyílás mérete végül 3,2 m lett. Így maradt  az sk. megoldás, a három darab ajtó, amely egy oldalra fut be, a mi méretünkben: szélességük: 125 cm, 125 cm és 70 cm lesz majd. Mivel a 70 cm-es nem fog olyan "mélyen" bemenni a falba, ezért az kerül a hűtőszekrényhez legközelebb a tokba, mert... mert...
....valami ilyesmi látszott, ahogyan falazták. A box a majdani hűtőszekrény helye:


Ezt klasszul visszabontattuk mert a tok túl keskeny lett volna a 10-es válaszfallal és akkor a 70 cm-es tolóajtó már nem fért volna be. Ennek a malőrnek köszönhető az innen második képen már jól látható lépcsőzetes belső a tokban.
Felfalazva, de még gipszkarton nélkül. Itt látható, hogy meddig bontattuk vissza:


Gipszkarton fal a hűtő felőli oldalra betéve, megjelenik a lépcsőzetes elrendezés, hogy elférjen a 70 cm-es ajtó:


Gipszkarton fallal kialakított "lyuk" az ajtónak, belevezetve az ebédlő és a konyha villanykapcsolója:


Belülről:


Itt jött a görgők és sínek esete. Telefon egy helyi, tolóajtókat gyártó cégnek, személyes látogatás általam az "üzemben", kiderül: soha nem hívnak vissza. Síneket akartam méretre készíttetni velük. Maradt a jól bevált net: megrendeltem a síneket, (ebben azért sokat segített, hogy az üzemben láttam) Herkules 120-as görgőket, megérkeztek, olcsóbbak lettek, levágtuk, Apa és N. kimérte, felfúrta:




Másik vége:


Az ajtókat még nem tervezzük elkészíttetni, de a nyílás köré szeretnénk egy olyan keret-lécet, mint a beltéri ajtóink tokja.

Nincsenek megjegyzések: