hétfő, július 20, 2015

Mit csinálnék másként?

A blog olvasói számára talán már eddig is kiderült, hogy nem vagyok egy, a valóságot csak cuki módon bemutató (vagy csak a cuki valóságot bemutató) egyén. Hiszek abban, hogy a hibákból is lehet -sőt kell(ene) tanulni és hogy cseppet sem leszek attól kisebb, ha -akár itt is- beismerjük, miben hibáztunk. Mivel a blog nem hivalkodásból, hanem segítségnyújtásként született, ezért itt a helye a számadásnak.

Építkezés közben és most, hogy már 1 éve hivatalosan lakunk itt, kiderült néhány dolog, amit másképpen csinálnánk. Annak köszönhetően, hogy pl. konyhabútorunk is csak 3 hónapja van, elég kis dolgok azok, amiken változtatnánk, ha újra kezdenénk. (Mert persze újra kezdenénk, ha úgy adódna. Tényleg nem csak :P a cél, hanem az út a lényeg, beleláttunk, megismertük ezt a folyamatot, de azért még lehetne tökéletesíteni, főleg a bürokratikus részét, a szervezést.) Az, hogy nincs rögtön berendezve a ház, rengeteg segítséget nyújt abban, hogy később minden a helyére kerüljön. Valóban oda, ahol kényelmes használni, praktikus vagy ahol tényleg jól mutat.

Forrás: igazszavak.hu
Amin változtatnék:

1. A telket előre leméretném. A jelenlétemben. Nem hinnék semmilyen papírnak még akkor sem, ha már 3 szomszéd van mellettem, mert beépített területre építkezem, nem kietlen lakóparkba. Nehogy kiderüljön, ami nálunk is, hogy kb 60. cm-rel keskenyebb, mint kellene és ezért tervet kellett módosíttatnunk.

2. Legalább a problémásabb részekről részletes kiviteli tervet készíttetnék. Ha több pénzem van, akár teljes kiviteli tervet. A tervezővel. Az egy dolog, hogy a tervező megtervez egy blikfangos megoldást, de a kivitelező majd ott áll, hogyan oldja meg és ne legyenek kétségeink: a lehető legegyszerűbben fogja. Nekünk egyik ilyen volt egy egyszerű, de méreténél fogva naaaagy (4m) ablak fölötti áthidaló, ami hónapokkal a többi után készült el, mert a kivitelező mindenképpen rá akart beszélni egy egyszerűbb megoldásra plafonról belógatott függönykarnisra. Vagy egy álmennyezettel eltakartra. Hiába mondtam, hogy a ház stílusa nem ilyen lesz és akkor is ablak fölé fúrt függönykarnist szeretnék, úgyhogy oldja meg, hogy fúrhassak az ablak fölé, ne pedig az áthidalóba. (A függönyöket, amiket ezekre az ablakokra réges-régen megvettem, talán a héten meg is tudom varrni végre.) A másik a teraszajtók alatti hőhídmentesség megoldása volt, amin elég sokat agyaltunk és biztosan lehetett volna jobban is csinálni.
Így is rengeteget segített a tervezőnk, akit műszaki ellenőrnek is "felfogadtunk", ha kellett a "szavával", ha kellett, kijött és a helyszínen elmondta a kivitelezőnek, hogy hogyan kellene konkrétan megcsinálni. A szigetelősekkel pedig visszabontatott egy részt, amit nem megfelelő módon készítettek el.


3. A kamra falát 10 cm-rel arrébb tetettem volna, hogy ki tudjam nyitni a fagyasztószekrény ajtaját normálisan. (=a terven szereplő méretek SOHA nem egyeznek majd teljesen a valósággal, pl. a vakolás miatt sem.) A hálóból nem hiányzott volna az a 10 cm, de a kamra jobb bútorozásához fontos lett volna. :(

4. Gardróbszekrények mélysége a terven tényleg 60 cm, de az a vakolat és a majdani tolóajtó miatt igazából jó, ha 55 cm lesz. Ebben pedig neccesen fog elférni a vállfa normál módon, de valahogy megoldjuk. :) Bárcsak ott tartanánk!

5. Nagyobb hangszigetelés a külvilág felé, hogy az olaszos temperamentumom ne a szomszédok élvezzék! :)

Amin semmiképpen sem változtatnék, ha még egyszer kezdeném:
  • Egy szintes ház.
  • Gardróbszekrények a szobákban, nekünk "gardrób-átjárófolyosó" a fürdőnk felé.
  • Kamra a konyhához.
  • Nem választanék generálkivitelezőt továbbra sem.
  • Alapvetően rendben van a ház, lakható, élhető, számunkra minden helyiségnek megvan a funkciója, rengeteg tárolóhelyünk van, csak még nem látszik a sok doboztól. :P
Épp most beszéltük, hogy jelentősen belesüppedtünk a komfort-zónánkba, ideje lenne már "kimozdulni" és újabb nagyszabású dolgokat csinálni a ház körül. Így tehát a hétvége előtt a tároló előtti kis teraszt fogjuk lebetonozni. Mert jó idő lesz. :)

Nincsenek megjegyzések: