péntek, november 14, 2008

Bank - érdeklődés - 2. rész

Rövid séta után megérkeztünk az Unicreditbe. Kisebb fiók, nincs sorszám, egyből odajöttek, hogy mit szeretnénk és le is ültünk beszélgetni. Sajnos ezzel vége is a pozitívumoknak.

Röviden vázoltuk a helyzetet és az ügyintéző kérdezett:
- Milyen fajta hitelt szeretnének igényelni?
Egy kicsit vártunk, hátha felsorolja a lehetőségeket. De nem tette. Így segítettünk neki.

Az egésznek a menete olyan volt mintha egy másik betérő ügyféllel ültünk volna le beszélgetni és a banki tájékoztatókat lapozgatni. Így amikor először elment megkérdezni egy tapasztaltabb kolleginát, megbeszéltük, hogy ezt a beszélgetést rövidre fogjuk. Az ügyintéző mentségére szólt a kitűzője: junior tanácsadó (vagy ügyintéző?).


Két érdekesebb dolog azért kiderült:
  • az önk. minisztérium honlapjáról letölthető a doksi, amit a banki ügyintézők használnak
  • a kiegészítő kamattámogatásos hitelnél van egy nem túl hosszú időszak, ami alatt be kell fejezni az építkezést. Az Unicreditnél 18 hónap.
És itt is hitelképesnek tartottak minket.

Elindultunk a harmadik bankba, de mivel útba esett, visszatértünk az első áldozatunkhoz, hogy megkérdezzük náluk hány hónap van a befejezésre. 12. És nem hosszabbítható. :S
Pofátlanra vettük a dolgot és egyből bementünk hozzá, hogy elnézést kérünk, de csak két rövid kérdésünk lenne, ha nem zavarunk. Zavartunk ugyan, és ezt meg is mondta virágnyelven, de -mivel nem fordultunk ki az irodájából- készségesen válaszolt. Megköszöntük és távoztunk. Azóta biztosan zárva tartja az ajtaját...

Harmadik az FHB lett. Közepes fiók, sorszám, de egyből odajött egy fiatal srác és leültetett minket. Sajnos ő sem volt igazán tájékozott a dolgokban. Illetve többször nem tudtuk eldönteni, hogy nem tudja a választ, vagy a kérdést sem érti.

Először bekért és begépelt rólunk egy csomó adatot, köztük a hiteligényléshez elengedhetetlenül fontos dolgokat is: végzettség, nyelvvizsga. És azt mondta hitelképesek vagyunk.

Ami itt előnyösebbnek tűnt:
  • 45%-os készültségnél a szocpolnak már a 90%-át adják,
  • a befejezési határidő 12 hónap, de aztán tetszőlegesen kitolható (ha látszik, hogy ha lassabban is, de halad az építkezés),
  • náluk 120ezer/m2 a minimum ár amivel számolnak.
A törlesztőrészlet viszont egy kicsit magasabb lenne.

A méltányolható költséget ő sem tudta megmondani, de megígérte, hogy megkérdezi és felhív majd telefonon. A kérdés ugye az volt, hogy ez a település akkor megyeszékhely-e és mennyi akkor a méltányolható költség 4 illetve 5 szobára. Ekkor már elmúlt dél, indultunk haza ebédelni.

Eddig az ilyen ígéretekkel nem volt jó tapasztalatom, de ő felhívott délután 4 körül és a következőt mondta:

"4 szoba esetén 22,5 vagy 24,5m. 5 szobánál meg több."

Ilyen mennyiségű új információra nem voltam felkészülve így csak egy halk köszönömre futotta az erőmből...

Nincsenek megjegyzések: