csütörtök, november 13, 2008

Bank - érdeklődés - 1. rész

Már régóta terveztük, hogy érdeklődünk néhány banknál az építési hitelekkel és szocpollal kapcsolatban. Így anyósommal csütörtökön délelőtt bementünk a belvárosba.

Vittük az 1.1-es tervet. Előre megbeszéltük, hogy tájékozatlannak adjuk ki magunkat -nem fedjük fel anyósom hitelintézetes tapasztalatát- és 27 milliós költségvetést mondunk a tervhez.


Első áldozat: K&H.
Sorszámot húztunk. Aztán még nyomogattuk az automatát, hogy lássuk milyen menüpontokon is haladtunk keresztül. És a végén kértünk még egy sorszámot.
Aztán leültünk és vártunk. Nagy fiók, forgalom alig. Még ketten vártak, persze ők is hitellel kapcsolatban. Anyósom gyorsan fel is térképezte az ügyintézőket, hogy melyikhez kerülne szívesen és melyiket kerülné el. És még vártunk. Aztán kiderült, hogy egy hölgy már nagyon régóta vár és a sorszáma valahogy kimaradt. Ekkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy átmenjünk-e egy másik bankba. Aztán szerencsére egy tapasztalt férfihoz kerültünk, aki már nem is szokott az ügyfelekkel foglalkozni, csak beugrott, mert sokan várakoznak. Hmm, még jó, hogy két sorszámot húztunk. Legközelebb 4 alá nem adjuk...

Az első amit megtudtunk, hogy a lakásunkat mindenképpen el kell adni még a hitel+szocpol szerződés megkötése előtt. :(
A költségvetést formanyomtatványon kell beadni, de mi adhatjuk meg az összeget, amit majd a bank szakembere persze átnéz, hogy megfelelőek-e a beírt összegek. A hátsó nagy teraszt lehagyva, ami ugye nem tetővel fedett, 160ezer/m2 esetén kb. 25.6 millió. Mondta, hogy látja a tervrajzon, hogy ez nem egy olcsó ház lesz, nem a 140ezres minimummal számol. Tanácsként elmondta, hogy a luxusdolgokat ne építsük be az utolsó ellenőrzésig. Úgymint jakuzi, aluminium redőnyök... Sajnos ilyen gondjaink nemigen lesznek.

Alaposan válaszolt mindenféle kérdésre. És mi ezt ki is használtuk...

A tervrajz alapján 4 szobát számolt, de megbeszéltük, hogy könnyen 5-szobássá alakítható a terv. A méltányolható költségeket tartalmazó táblázatában Budapest-vidék felosztásban vannak megadva az összeghatárok, tehát szerinte a kisebbel számolhatunk (27m).

Persze azóta is futjuk a köröket két fontos kérdésben:
  • hány szobának is számít a kb 40m2 nappali+ebédlő különálló konyhával.
  • megyeszékhelynek számít-e ilyen szempontból megyeszékhelyhez csatolt falu?
De ez a téma megér majd egy külön bejegyzést.

És akkor számolgattunk. Mennyiért adjuk el a lakást, mennyi hitelünk van még, keresetünk, szocpol, kiegészítő kamattámogatásos hitel.

Ami jó hír:
Szerinte a megadottak alapján semmi akadálya nem látszik a hitelnek. :)

Felmerült előzetesen egy olyan elképzelés is, hogy eladjuk a lakásunkat, veszünk szocpollal egy új építésű lakást és aztán szocpol nélkül építkezzünk. De rövid elemzés után el is vetettük, mert ugyan a szocpol szempontjából ez egyszerűbb lett volna, de több anyagi forrásra lett volna szükségünk.

Közben észrevettük, hogy egy nő időnként benéz az irodába, ahol beszélgettünk. Aztán kiderült, hogy megbeszélésük lett volna már legalább 20 perce, csak ugye nekünk mindig volt még egy kérdésünk. És aztán még kettő.

Végül elbúcsúztunk és a nő szúrós tekintete előtt kivonultunk az irodából.

Következő célpont az Unicredit lett. Ahol sajnos mi voltunk az áldozat...

folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: