vasárnap, április 19, 2009

Újra itt

Jó régen történt az utolsó bejegyzés, de mindenki tudja, milyen problémák merültek fel időközben. :))

Most már kár lenne kapkodni, sajnos, ami összejöhetett, hogy halogassuk a házépítést, az össze is jött, hiszen még az sem volt biztos, hogy itt maradunk. Most a gazdasági válság és azzal összefüggésben a szocpol -remélem időleges- felfüggesztése, stb. Már tényleg kezdjük megszokni, hogy ha nehézséggel kell valamit megcsinálni, akkor nekünk odapakolnak még egy lapáttal... Buktuk a 3 gyerekre járó szocpolt, építkezés biztosan nem lesz egy darabig.


Ma megkezdődött egyébként a"szezon". Kinn voltunk az idei első fűnyíráson. Nem volt nagy még, bár egyes helyeken jobban nő, mert nem pázsit, hanem mindenféle fű vegyesen. A farszomszéd szerencsére valóban elvitette a kőbuckát, lett helyette a betonozott kerítés mellett ezer darab törmelék, ami nem igazán esett volna jól a fűnyírónak, úgyhogy a gyerekekkel felszedtük.
Beszéltünk a szomszéddal is, hogy mennyi lenne szerinte a reális ár ezért a kerítésért, mennyit felezzünk.
Nos, azt mondta, hogy a 10 cm széles, földtől 20 cm-re kiálló, 20 m hosszú betontalpú kerítés, amelybe kb. 10 db vasoszlop van belebetonozva és azon zöld csirkeháló... nos, az 80 000 Ft-ba került és ez még csak az anyagköltség. De mondta a szomszéd, hogy "Adjanak bele, amennyit akarnak".
Számla persze semmiről nincs és még örüljünk ugye, hogy ez csak az anyagköltség...

Megkérdeztem az Index Építkezős fórumán, mennyibe kerül mostanában egy m3 beton. Ott azt mondták, az alapozáshoz használt betonnak 18 000 Ft köbmétere. Számoljunk nagyvonalúan!
12 cm szélessel és 40 cm magassal számolok, hátha van a föld alatt is 20 cm mélysége, bár ezt nem kapirgáltuk meg. 20 m hosszú, tehát az: 0,12*0,4*20= 0,96, kerekítsünk 1 m3-re! Legyen a kézi keverésű beton kicsit drágább, mint a gyári, legyen 20 000 Ft m3-re. Ez akkor is csak 20 000 Ft beton. A mi csirkehálós kerítésünk elöl, ami hosszabb picit, mint a hátulja, beton nélkül (vasoszlopok+csirkeháló) került 12 000 Ft-ba. No jó, legyünk itt is nagyvonalúbbak, ez a hátsó zölddel bevont csirkeháló -a miénk puritán acél csirkeháló-, kerüljön vasastul 20 000 Ft-ba. Az egész kerítés tehát kb. 40 000 Ft. És nem 80 000. És mivel már tavaly november 2-án megépítették, még a gazdasági válság miatti áremelkedés sem volt ekkora az általunk nyáron vásárolt csirkehálóhoz képest.

No, és akkor adjál bele amennyit akarsz...

2 megjegyzés:

Ann írta...

Szépen leírod a szorzást egy papírra (odaírod, hogy forrás: 1-2 ottani bolt), elosztod kettővel oszt odaadod ami rátok esik :P
No merthogy nekem nagyon úgy tűnik, hogy azért mondott dupla árat, hogy az egészet Ti fizessétek. :S

malyvacsiga írta...

Bizony, nekem is úgy tűnik! Úgyhoyg "gondoljatok" szépen 20e-t...
És menjenek a túróba. Remélem, több közös bizniszetek nem kell, hoyg legyen.