péntek, március 12, 2010

Gépészet

A tervező adott két elérhetőséget gépészekhez. Az egyikhez volt bizalmunk, mivel a másik (az, aki a vízbekötést is tervezte) azt mondta, hogy nincs szükség megtervezni a gépészetet.
Délután el is mentünk a lakására, akkorra már megkapta a terveket az építésztől. Első körben a sokkoló számadatokkal szembesültünk.

Huh...

Viszont átbeszéltük, mit szeretnénk, így már mi is tisztábban látunk. Több körös padlófűtést kondenzációs kazánnal. Később hozzá csatlakoztatható napelemes rendszert (vagyis most csak a csöveket és kiállásokat kellene megvenni), ami segítene a melegvíztermelésben és esetleg fűtés-rásegítésnek is. (És ha ez később fűtéskorszerűsítésnek számít majd, akkor esetleg állami támogatás is igényelhető rá.) Kiegészítő fűtésünk egy vegyes tüzelésű vagy faelgázosító kazán lenne. Később. Most a padlófűtés-kondenzációs kazán elérhető a többi csöveinek, kéményének kiépítésével.
Kandallóban nem gondolkodom. Hangulatilag nagyon klassz, de anyáéknak fatüzelésű kazánjuk (is) van,  és látom mekkora kosszal jár azért egy ki-be hamuzás. Ha csinálni kell, legalább ne a lakótérben legyen, hanem a pincében. Lusta kutya vagyok, ugye?
A padlófűtésről elég sok allergénes dolgot hall az ember... Itt találtam egy jó kis írást erről. Nem tudom...
Az biztos, hogy a padlófűtés sokkal később melegszik fel, míg radiátorral azért gyorsan be lehet melegíteni egy  szobát. Viszont a kondenzációs kazánhoz csak túlméretezéssel ajánlják a radiátort. Vagyis nagyobbat kell venni, mint hagyományos kazánnál.
Egyelőre annyiban maradtunk, hogy megkérdezünk még egy szakembert, aztán részletes írásbeli árajánlatot fogunk bekérni mindkettőtől. Addig is nézegetjük a kondenzációs kazánokat, mert ott is a csillagos ég a határ...

Nincsenek megjegyzések: