szerda, május 19, 2010

Talajmechanikai eredmény

Ma csak 9x hívott a talajmechanikus, hogy készen van a fúrási eredményekkel. Egyiket sem fogadtam, mert a telefonom be sem volt kapcsolva. :O Végül vonalason hívott és azt felvettem. El is hozta az eredményeket. Az érdekelt a legjobban, hogy még a nagy esőzések előtt készültek-e a fúrások vagy már utána. Kiderült, hogy még előtte, de már javában benne az esős szakaszban. Csak a "java" még utána jött.
A lényeg: a jelenlegi talajvízállás a pince sarkánál 2,55 m, a ház átellenbeli sarkán (ott nem lesz pince) 2,33m. Legmagasabb várható vízszint: 1,75m. A talaj rétegei 5m-ig (eddig fúrtak le) homokból állnak. Kisebb-nagyobb szemcsés iszaprétegek.
A mechanikus szerint ez errefelé elég jó vízmélységnek számít. A település másik részén 30m-en van ugyan a talajvíz, de ott már laktak a török időkben is és a gabonaraktáraikat a földbe vájták az ellenség elől, így az alatt a rész alatt barlangrendszer van. Ott azért nem építenek pincét, mert ki tudja, hol mossa alá az eső és omlik be az egész.

Ami lényegi dolog számunkra:
--90%-ban sejtettük, hogy talajvíznyomás ellen szigetelni kell majd a pincét, ez most 100% lett
--a pince ásásakor, ha az nyár végén vagy ősszel történik, nem kell szivattyúzni a vizet a gödörből,(mert nem lesz víz olyan magasan) ez nem drágítja a kivitelezést. Mivel ekkor terveztük úgy is, ez jó hír.
--remélem nem állunk át monszunos éghajlatra, vagyis ez a mostani esős időszak egy extra. Így nem fog állandóan "vízben állni" (vagyis nem lesz állandóan kitéve a víznyomásnak) a pince, azért ez sem mindegy.

Szántunk egy keretet a pincére, majd meglátjuk a kivitelezők ilyen feltételek mellett és a statikus által kiszámolt rétegrendnek megfelelően mennyire árazzák be ezt a fázist.

Nincsenek megjegyzések: