hétfő, szeptember 19, 2016

Kavicságyás

A ház mellé közvetlenül járda lett tervezve. Persze már akkor is fenntartásaim voltak a járdával, főleg a nagy beton felülettel. Oké, lehetne térkőből is, de a legritkábban járunk cikkcakkban, szorosan a falhoz tapadva, arra meg felesleges a térkő... Azóta olvastam azt is, hogy a betonjárdát is lehet rosszul csinálni, mint mindent.


Tehát már régóta a zúzott kő vagy a folyami kavicságyás volt a terv, szorosan a ház mellett.

Jöttek az ellenérvek:
-Ki fog benne nőni a fű. (Legtöbbször hallott)
-Miért pont az eresz alatt lesz a kavics? Miért nem inkább a járdát teszitek oda?
-Oda fog esni az eső és majd felszívja a fal.
-Drága.

Ezek a képek márciusban készültek. Ekkor még csak deszka elválasztó volt a leendő kavicságy és a virágágyás között.
Augusztusban, amikor a gyerekek nyaralni mentek Mamához, megvettük a beton szegélyköveket és betonozni kezdtünk kettesben. Romantikus, nem? :)
Elsőször kivízszinteztük a leendő 0 szintet és felrajzoltuk a ház lábazatára. :O


Másodjára beraktuk a szegőköveket, hogy megnézzük: hol kell vágni majd az 1 méteres követ. A sarkon átlósan terveztem a szegélyt, hogy ott is elférjen majd egy kis ágyás. (Közben el kellett menni kővágó flexkorongért.)


Végül elkezdtük a betonozást, mindenhol gondosan kimérve a 40 cm-t a faltól és közben vízszintezni is kellett a falon lévő 0 szinthez. Plusz még nekem is meg kellett néznem minden egyes elemet, hogy jól áll-e. Ezeken a napokon nem volt főtt ebéd. :P


Itt a bejáratnál kurtán-furcsán lett vége, mert a lépcsőt picit átalakítjuk majd és még egy lépcsőfok ide fog esni.


Estére nagy vihar kerekedett, oly hamar besötétedett és anniyra zuhogott az eső, hogy itt abba kellett hagynunk a munkát, noha kb. 3 szegélykő volt csak hátra...


Másnap csak ezért a 3 szegélykőért újra beton kevertünk és ezután 3 hétre abba is hagytuk ezt a munkát...
A hétvégén (miután beszereztünk felületszivárgót, kavicsot és munkaerőt) újból nekikezdtünk a kavicságynak. Első körben picit feltöltöttük földdel. Második lépésben az 1,5 m széles felületszivárgó lemeznek elvágtam a harmadát, vagyis 50 cm szélességben. Ezt bemértük a ház mellé, ahol kellett kivágtam.


A sarkoknál ki kellett pótolni, figyelve a megfelelő átfedésre.


Végül jöhetett a kavics:




-Ki fog benne nőni a fű. (Legtöbbször hallott) Mivel alul fólia van, nem tud mély gyökeret ereszteni semmi, amit felülről fúj oda a szél. alulről nem jön fel semmi gaz.
-Miért pont az eresz alatt lesz a kavics? Miért nem inkább a járdát teszitek oda? A kaputól a ház sarkáig is be kell valahogyan jönni esőben. (Meg titkon reménykedem abban, hogy egyszer be tudunk parkolni majd a garázsunkba is. :P)
-Oda fog esni az eső és majd felszívja a fal. Ezt akadályozza meg a szivárgólemez. Igazából még egy dréncső is mehetett volna bele, de mivel 90 cm az eresz kinyúlásunk, ezért nem szokott oda annyi eső esni, hogy hömpölyögjön ott a víz. 3 éve lakunk már ott, láttuk. Ha meg olyan jön, akkor visz mindent...
-Drága. Nekem ez így megéri. ;)

Mint látható a kezdeti képhez képest, a virágágyás áldozatul esett a kavicságyásnak, de hamarosan újra el kell ültetni a hagymás növényeket... (És ugyanezt meg kell csinálni a ház túloldalán. :P)

Nincsenek megjegyzések: